İnovasyon kelimesini her duyduğunuzda aklınıza yüksek ar-ge giderleri uzun iş geliştirme süreçleri ve oldukça kalabalık ekipler gelebilir. Ancak tüm bunlar olmadan da inovasyon yapabilmeniz ve işinizi geliştirmeniz mümkündür. Markanız inovasyon kavramını bir kültür olarak benimsemedikçe başarılı olmanız zorlaşacaktır. Markanız içerisinde inovasyon kültürünün yer almasını istiyorsanız öncelikle bunun zaman alacağını ve planlı, disiplinli olmanız gerektiğini unutmamalısınız. Aşağıdaki yöntemleri uygulayarak siz de markanızda inovasyon kültürü oluşturabilirsiniz.
Markanız içerisinde bir inovasyon kültürü oluşturmanın ilk adımı ekibinizi bu yönde çalışmalar yapmaya yöneltmektir. Ekibinizde diğer ekip üyelerini uyaracak ve inovasyon odaklı düşünme yapısını canlı tutmaya yönelik kaynakları diğer ekip üyeleri ile paylaşacak bir inovasyon elçisi seçebilirsiniz. Böylelikle inovasyon ruhu daima canlı kalabilir, bu yönde bakış açısı geliştirebilirsiniz.
Markanızın tüm süreçlerini göz önüne alarak bu süreçlerde neyi daha iyi yapabiliriz sorusunu sorun ve bu alanları aylık periyotlarla tüm yıla yayın. Örneğin bir e-ticaret markanız varsa kargo süreçlerini daha iyi hale getirebilmek için ne yapabiliriz? Sorusunu sorabilirsiniz. İnovasyon elçilerinizle birlikte bu konuları belirleyip daha sonra üzerine çözümler üretmek adına tüm ekibinizle toplantılar yapabilirsiniz. Böylelikle ekip üyelerinizin zamanla problemlere yaklaşımı değişecek ve çözüm odaklı tutum sergileyeceklerdir.
Markanızda inovasyon kültürü oluşturmaya çalışırken ekip arkadaşlarınızın mevcut iş akışını etkilememeye özen gösterin. İnovasyonun çözüm odaklı yönünden faydalanın ve yukarıda bahsettiklerimi en uygulanabilir haliyle uygulayın. Herhangi bir noktada zorlanırsanız ilk olarak işlerin ne kadar verimli ve optimize edilmiş olduğunu sorgulayın. Böylelikle ekibinizdeki her üyenin isteyerek inovasyona katkı sağladığını göreceksiniz.
Önerilerinizle bu yazıyı geliştirmek için merhaba@benercan.com adresine mail atabilirsiniz. Sağlıkla kalın. 🙂